Orange is a citrus fruit, considered to be a hybrid, of ancient
cultivated origin, between pomelo (Citrus maxima) and tangerine (Citrus
reticulata). Native to the countries of Southeast Asia, it is today
cultivated in almost all the warm climate countries of the world.
Given below is the amount of nutrients present in 100 gm oranges:
- Vitamin A - 190 IU
- Vitamin B - Thiamine .08 mg
- Vitamin C - 49 mg
- Calcium - 33 mg
- Phosphorus - 23 mg
- Potassium - 300 mg
- Calories - 60
Apart from this, oranges also contain:
- Copper
- Fats
- Fiber
- Folic Acid
- Iron
- Magnesium
- Proteins
- Sodium
- Sulfur
Being rich in calcium, oranges have been associated with protection and maintenance of the health of bones.
Beta-carotene, a nutrient present in oranges, is a very powerful antioxidant that protects our cells from damage.
Consumption of oranges has been found to result in lesser outpouring of mucus secretions from the nose.
It is said that oranges are beneficial in maintaining the dental health of an individual.
Oranges have been associated with keeping blood pressure under check, mainly owing to the presence of magnesium.
Oranges, being rich in Vitamins B6, help support the production of hemoglobin in the body.
Regular consumption of orange juice can significantly increase HDL levels and improve the LDL-HDL ratio of a person.
The folic acid present in oranges helps in proper brain development.
The
high content of potassium in oranges helps maintain electrolyte balance
in the cells and also aids the maintenance of a healthy cardiovascular
system.
Consumption of oranges can help an individual in dealing with the following ailments:
* Asthma
* Bronchitis
* Bowel Disorders
* Constipation
* Cough and Cold
* Dyspepsia
* Fever
* Heart Diseases
* Indigestion
* Influenza
* Measles
* Pimples and Acne
* Pneumonia
* Pyorrhea
* Respiratory Problems
* Rheumatism
* Tuberculosis
* Typhoid
البرتقال فاكهة الحمضيات، التي تعتبر مزيجا من القديم المنشأ المزروعة ، وبين برتقال هندي أو جريب فروت (الحمضيات ماكسيما) واليوسفي (الحمضيات الشبكي). الأصلية إلى بلدان جنوب شرق آسيا ، اليوم المزروعة في جميع البلدان تقريبا المناخ الحار في العالم.
أدناه هي كمية من المواد المغذية الموجودة في البرتقال 100 جم :
* فيتامين (أ) -- 190 وحدة دولية
* فيتامين ب -- الثيامين 0.08 ملغ
* فيتامين ج -- 49 ملغ
* الكالسيوم -- 33 ملغ
* الفسفور -- 23 ملغ
* البوتاسيوم -- 300 ملغ
* السعرات الحرارية -- 60
وبصرف النظر عن هذا، والبرتقال تحتوي أيضا على :
* النحاس
* دهون
* الألياف
* حمض الفوليك
* الحديد
* المغنيسيوم
* البروتينات
* الصوديوم
* الكبريت
كونها غنية بالكالسيوم، وقد ارتبطت البرتقال مع الحماية والحفاظ على صحة العظام.
بيتا كاروتين، هدية المواد الغذائية في البرتقال، هو أحد مضادات الأكسدة القوية جدا التي تحمي الخلايا من التلف لدينا.
تم العثور على الاستهلاك من البرتقال إلى نتيجة في أقل من تدفق الافرازات المخاطية من الانف.
يشار الى ان البرتقال مفيدة في الحفاظ على صحة الأسنان للفرد.
وقد ارتبطت البرتقال مع المحافظة على ضغط الدم تحت الاختيار، ويرجع ذلك أساسا إلى وجود المغنيسيوم.
البرتقال، ويجري غنية B6 وفيتامينات ، والمساعدة في دعم إنتاج الهيموغلوبين في الجسم.
يمكن أن الاستهلاك المنتظم لعصير البرتقال زيادة كبيرة في مستويات الكوليسترول الجيد وتحسين نسبة الكولسترول الحميد، للشخص.
الحاضر حمض الفوليك في البرتقال يساعد في نمو الدماغ السليم.
على نسبة عالية من البوتاسيوم في البرتقال يساعد في الحفاظ على توازن الكهارل في الخلايا البشرية والإيدز أيضا الحفاظ على نظام القلب والأوعية الدموية صحية.
يمكن استهلاك البرتقال تساعد الفرد في التعامل مع الأمراض التالية :
* الربو
* التهاب الشعب الهوائية
* اضطرابات الأمعاء
* الإمساك
* السعال والزكام
* عسر الهضم
* الحمى
أمراض القلب *
* عسر الهضم
* الأنفلونزا
* الحصبة
حب الشباب والبثور *
* الالتهاب الرئوي
* التهاب اللثة
* مشاكل الجهاز التنفسي
* الروماتيزم
* السل
* التيفوئيد